Du hamnar i obestånd när du inte kan betala dina skulder. Vanliga exempel på ungdoms skulder är exempelvis böter och skadestånd, mobil och internet, TV-avgifter samt bilägande.

När du hamnar i skuldfällan så växer skulderna drastiskt. Påminnelseavgift och inkassoavgift är två exempel på avgifter som får utifrån den ordinära räkningen. 

Om du inte betalar dina räkningar så kommer skulden i slutändan hamna hos kronofogden. Kronofogden har som uppgift att fastställa och driva in skulder till företag och privatpersoner. Det är en statlig myndighet som även arbetar med att informera ungdomar för att sedan förebygga överskuldsättning.

Om räkningen kommer till kronofogden så har du 10 dagar på dig att betala av räkningen samt de påminnelseavgifter som har tillkommit. 

Om du trots detta inte kan betala av skulderna inom 10 dagar så får du en betalningsanmärkning.

Betalningsanmärkningen:

  • Påverkar dig i 3 års tid.
  • Innebär att kreditupplysningsföretagen sätter en betalningsanmärkning (en “prick).
  • Det blir svårt att exempelvis teckna abonemang, ta lån och hyra lägenhet.

Utmätning:

Om du inte kan betala av dina skulder så har kronofogden rätten till att göra en utmätning av dina tillgångar. Kronofogden tar då ägodelar av värde och säljer dessa på en auktion för att på detta sätt driva in skulderna. 

Kronofogden kan även göra en löneutmätning. Kronofogden tar då kontakt med din arbetsgivare och gör upp en plan på hur skulderna ska avbetalas. 

Vad ska du göra om du inte kan betala?

Vi rekommenderar dig att först kontakta företaget som du är skyldig pengar för att tillsammans göra upp en avbetalningsplan. Du kan även kontakta konsumentrådgivningen för att fråga om råd.