Hyra och el är utgifter som de flesta måste betala när de flyttar till en annan bostad. Nedan kan du läsa mer om respektive ämne.

Hyra:

De flesta kommer någon gång under sitt liv hamna i den situationen att de måste betala hyra. Hyran betalas i förskott varje månad. Så i till exempel slutet av januari betalar du hyra för hela februari. Det absolut viktigaste är att hyran ska betalas i tid.

Mynt, Valuta, Investeringar, Försäkring, Kontanter

 

Hyran ska ha betalats senast den sista vardagen den månaden. Något som är viktigt att tänka på är att det oftast tar ett par arbetsdagar innan pengarna har kommit in på hyresvärdens bankkonto.

Om du inte betalar in hyran i tid så kommer det att gå till inkasso vilket betyder att du kanske får betala en inkassoavgift vid nästa inbetalning av hyra. Det kan även leda till att du blir av med din bostad.

 

Det är även viktigt att alltid spara kvitto när du betalar hyra. Ett kvitto får du alltid av posten eller banken när du betalar hyra. Om du betalar via din internetbank så räcker det med att du har ett utdrag på att pengarna har dragits från ditt konto och det är även viktigt att det står exakt datum när pengarna drogs från ditt bankkonto.

 

Kvitton kan vara bra att ha om du skulle hamna i en tvist med din hyresvärd. Om det då skulle tas upp i rättegång så är det bra om du har kvitton från minst tre år tillbaka för att kunna bevisa att hyran har betalats.

 

Om du skulle ha problem att betala hyran någon månad är det viktigt att du kontaktar din hyresvärd så fort som möjligt för att kunna göra upp någon slags avbetalningsplan och kunna dela upp betalningen.

El:

Elförbrukningen i en lägenhet med två personer är ungefär 240 kWh hushållsel per månad och en med fyra personer gör av med 340 kwh hushållsel.  Hushållsel är precis som namnet antyder, det är den el som används i hushållet dvs TV, lampor, kylskåp etc. De saker som drar mest el är t.ex. kyl, frys, belysning och matlagning men andra elektroniska apparater kan komma bli en större energiförbrukare i lägenheter framöver.

 

Om man tittar på elförbrukning i en lägenhet över ett år så används i genomsnitt 12 000 kWh. Så här kan elförbrukningen se ut i genomsnitt.

  • 6 500 kWh (54%) på uppvärmning (beroende på hur varmt/kallt du vill ha det och var i Sverige du bor kan denna förbrukning variera)
  • 2 500 kWh (21%) är varmvatten
  • 2 500 kWh (21%) är hushållsel 
  • 500 kWh (4%) som är kvar går till tvätt och torkning

 

För att minska din energiförbrukning kan du försöka hitta andra alternativ för att värma upp din lägenhet eftersom uppvärmningen är den största kostnaden på elräkningen. Problemet är att de kan vara svårt om du bor i en lägenhet att byta uppvärmningssätt eftersom du inte “styr” över huset.