När du ska flytta hemifrån kan det vara svårt att hitta en bostad som du trivs i. För att lättare kunna hitta en bostad kan du ställa sig i bostadskö.

För att få lov att ställa sig i bostadskö måste du vara minst 18 år och ha ett svenskt personnummer eller samordningsnummer.

 

Att stå i bostadskö innebär att du måste betala en köavgift men vi på Pengaproblem rekommenderar att du ställer dig i kön trots avgiften för att vi anser att det är så pass viktigt att få en bostad. Det är väldigt viktigt att du betalar avgiften eftersom att du tappar din köplats om summan ej kommer in på Bostadsförmedlingens konto inom sex månader. Utebliven betalning innebär även att chansen att intresseanmäla för lediga bostäder upphör.

 

När du ska ställa sig i bostadskö har du flera alternativ. Antingen ställer du dig i en kommunal bostadskö, grundat på att det finns en sådan i din stad, eller så kan du ställa dig i kö hos en privat hyresvärd. Ett tredje alternativ är att ställa sig i kö hos Bostadsförmedlingen som finns i flera olika städer.