Föra att kunna få en fast anställning eller ett extrajobb  hos ett företag är det bra om man skriver både ett cv, där du berättar om dina meriter, och ett personligt brev. Genom att skriva dessa kommer du ha större chans att bli tillägnad jobbet du önskar. Arbetsgivaren kommer få en bättre bild av dig som person och om du skulle passa bra för jobbet.

Det är vanligt att företag vill intervjua eventuella arbetstagare innan de anställer någon. På intervjun kommer arbetsgivaren fråga saker om dig själv, om varför du skulle vilja ha jobbet etc. Då är det viktigt att du kan föra fram dina åsikter på ett trevligt sätt för att övertyga intervjuaren att du är rätt person för jobbet.

Ett tips är att förbereda sig inför intervjun genom att försöka förutsäga vilka frågor som kommer ställas och därefter tänka ut ett bra svar. Genom att vara förberedd visar du att du är någon som tar jobbet seriöst. En annan fördel med att vara förberedd är att nervositeten ofta minskar. Vi på pengaproblem vet att det kan kännas lite pirrigt att bli intervjuad men om du följer våra tips kommer intervjun gå som ett tåg på räls. Vi vill se till att du inte stelnar till och blir obekväm om du får en fråga som du inte förutsatt skulle komma. Försök att vara avslappnad och svara så gott du kan utan att stressa upp dig.

Ett CV bör innehålla dina erfarenheter och kunskaper. Beroende på vilket jobb du söker kan det vara bra att anpassa ditt cv efter arbetsgivaren. Det behöver inte vara nödvändigt att skriva att man gått en målarkurs om man söker ett jobb på tex Ica. Det kan däremot vara bra om man nämner att man spelat/spelar i en lagsport, även om det känns som att det inte hör till jobbet, för att med det berättar man att man är en bra lagkamrat som är duktig på att samarbeta som alltid är viktigt i väldigt många yrken.

Nedan ser du ett exempel på hur ett cv kan skrivas.

CV

Nedan ser du et exempel på hur du kan skriva ett personligt brev.

Personligt brev

När du skriver dessa är det bra om du lägger ned lite extra tid på designen. Om dokumenten ser professionellt gjorda ut finns det större chans att just du blir vald. Det är även väldigt viktigt att du skriver grammatisk korrekt och att du styckeindelar texten. Om du inte skriver med styckeindelning kommer personen som läser inte orka läsa hela texten och därmed minskar chansen att du får jobbet.

Hoppas att våra tips har varit hjälpsamma och att du känner dig redo att söka jobb. Lycka till!